Morotssemlor med solrosfrön, 12 st
50 g färsk jäst
50 g smör
5 dl vatten
2 morötter (ca 130 g)
1,5 dl solrosfrön
1 msk salt
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
1. Smält smöret och häll i vattnet. Låt det bli fingervarmt.
2, Smula jästen i en bunke. Häll på lite av degvätskan och lös jästen. Häll på resten.
3. Riv morötterna och rör i dom tillsammans med solrosfrön och salt.
4. Blanda i mjöl allt eftersom (prova er fram hur mycket som behövs, blir godast semlor om degen är lite kletig). Arbeta degen 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 45 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lite och forma till runda semlor. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk och sätt under tiden ugnen på 250 grader.
6. Pensla semlorna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 12 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar